Blog - hooikoorts!

Bezint eer ge aan de terraskes en de fietstochtjes begint…!

Er zijn heel wat eenvoudige natuurlijke (preventieve) maatregelen die je kunt nemen

Probeer het hele jaar door veel buiten te gaan zodat je geleidelijk kunt wennen aan de natuur, niet enkel op zonnige warme dagen als het terrasjesweer is of je ineens zin hebt in een fietstochtje…bouw de blootstelling langzaam op, zodat je lichaam zich kan aanpassen. Dit geldt ook voor de zon (en zonneallergie!)

Ga bij voorkeur ’s morgens vroeg buiten of na een regenbui. Zeker indien je buiten gaat om te sporten!

Draag een zonnebril, vermijdt rechtstreekse inhalatie. Neem een A.P.P. tablet (Boiron) voor je buiten gaat en zo nodig nog extra, neem het doosje mee onderweg. Herhaal zo nodig. Houd de pollenkalender en het weerbericht in de gaten, zoek de problemen niet op en bereid je goed voor want voorkomen is beter dan genezen.

De A.P.P tabletjes kun je ook preventief al nemen 1x/week vanaf 4 weken voor de blootstelling.

Drink veel water. Adem zo veel mogelijk door de neus!

Neem 1 à 2x per dag een douche, zéker voor het slapen gaan, de haren uitspoelen (achtergebleven pollen), reinig ook regelmatig met een natte spons de vacht van eventuele huisdieren die veel buiten zijn.

Spoel minstens 2x per dag de neus met zoutwater. Gemakkelijk, goedkoop en gebruiksvriendelijk is de ‘rhinohorn’ neusdouche, http://www.rhinohorn.nl/, dit is een neuskannetje dat je vult met lauw water en zeezout (maatschepje in verpakking). Verkrijgbaar via uw apotheek. Je kunt op het internet verschillende demo-filmpjes bekijken.

Gebruik bij de eerste oogsymptomen onmiddellijk enkele druppeltjes ‘Euphrasia’ (Boiron) oogdruppels. Vermijdt wrijven in de ogen en aan de neus!!! Hard met beide wijsvingers drukken op de neuswortel en net onder de onderste traankanaaltjes kan ook verlichting brengen.

Bij irritatie van de neusgaten en de neusschelpen en de lippen kan je een beetje ‘Homeoplasmine zalf’ (Boiron) gebruiken. Deze kan ook preventief vooraan in de neus aangebracht worden voor een wandeling/fietstocht.

 

Dr. Tine Palet, Sint Rochusstraat 42, 2100 Deurne